Nyheter

Jag tar stryket!

I morse tänkte jag på Bodil Malmsten. Inte bara därför att jag tycker så mycket om den bok av henne som jag nyss läst. (”Mitt första liv – Den gudarna älskar dör inte”) Utan mest av allt därför att jag såg mitt eget skrivbord och då mindes det hon skrivit någon annanstans. Hon städar varje kväll sitt skrivbord så att det ska vara rent och fint när hon nästa morgon sätter sig där för att skriva. Tänk om jag kunde bli så klok.

Annars läser jag just nu Margareta Strömstedts ”Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte”. (Det är en bok jag skulle kunnat läsa bara för titeln) Innan jag började läsa den var jag lite rädd att bli besviken, jag har ju tyckt så mycket om hennes tidigare böcker, inte minst ”Natten innan de hängde Ruth Ellis”. Men nu, när jag snart läst ut den, ångrar jag bara att jag lånade den på biblan i stället för att köpa den, det här är en sådan där bok att stryka under i och skriva ja, ja , ja i. Inte minst fäster jag mig vid berättelsen om hennes lillebror som pappan försöker få att avstå från saker genom att hota med stryk.

”Jag tar stryket! skrek min bror och sprang iväg bort mot smedens.

 ”Jag tar stryket!” Det blev ett mantra som så småningom flyttade in i min egen hjärna i de limbo-trakter mellan hjärnstammen och hjärnbarken där synapser blixtrar och där det dånar av kreativitet. Den som är rädd för stryk kan inte skapa.

 Därför måste vi alla, både barn och vuxna, ta till oss min lillebrors djärva rop: ”Jag tar stryket!” ”

Jaa Margareta Strömstedt jag tar stryket!

4 Comments

 1. Hej Doris. läste den också i helgern och förtrollades i början, men blev konfys. Över hur ofta hon blev tafsad på….?där hängde jag inte med, men vi kom ju 67 , 68 och jag slogs som en furie när jag liftat med fel bil…..sen liftade jag inte ensam. Eivor

 2. Men vilket bra uttryck – jag tar stryket!
  Här i trakterna tar just nu Carolina Falkolt stryket för en underbar målning, som beställaren (Nyköpings kommun) helt sonika vill måla över med hänvisning till att den är olämplig.
  Den reaktionen påminner mig verkligen om att vi kreativa utövare måste ta stryket och stå upp för dem som just gör det.
  Här går att se min reaktion: http://fargaregardsanna.wordpress.com/2014/01/23/free-falkholts-overmalning/
  Tack för förmedlingen av det uttrycket. Jag ska ta och läsa hela boken också. Den verkar intressant.

 3. Ja det är verkligen ett så bra uttryck! Jag tänker på det då och då. Det passar verkligen in på det du skriver om konsten

Comments are closed.