Lev människa och bok!

September har stundom varit ljuvlig och den har sannerligen varit händelserik. I början av månaden, åkte jag till ett höstvackert, vänligt och soligt Strömsund, för att få Hedenvind-plaketten. Motiveringen var utifrån mina romaner, ”efter #Metoo-rörelsens genombrott känns det viktigt att uppmärksamma ett författarskap, där kvinnorösterna är starka och många.” Gustav Hedenvind, var en pionjär som arbetarförfattare, enligt Ivar Lo Johansson, den ene av två grindstolpar i svensk proletärdikt, den andre var enligt honom, Martin Koch. (Min egen favorit, Moa Martinson, kom ju senare.) När jag läste Gustav Hedenvind och också tänkte tillbaka på mitt eget skrivande, fastnade jag för ett Hedenvindcitat. ”Att se tillbaka på sin historia är som att ro: färdriktningen är framåt, men blicken riktar man bakåt, och synfältet vidgas hela tiden.”

Själv vidgade jag mitt synfält genom att strax efteråt åka buss genom Sara Lidmans Västerbotten, med Birgitta Holm, som kunnig och oförtröttlig guide. Lev! var Sara Lidmans stridsrop och livsord. Det vill jag också ha som mitt motto, att leva så länge som jag lever. Men hur ska jag hinna läsa om alla Sara Lidmans böcker, som betytt så mycket för mig? Som läsare och författare, som politisk aktivist och människa. Jag började i alla fall med Tjärdalen och nu får det bli fler.

Ja denna september månad kom minsann också Hitta din känslostyrka ut både i Tjeckien och som pocket. Som pocket har den fått nytt omslag och ny titel, den heter nu ”Drunkna inte i andras känslor” Boken är en uppföljning av Maggan Hägglunds och min sex år gamla bok Drunkna inte i dina känslor, som just nu ligger just nu ligger nia på Adlibris pocket-topp och fortfarande också säljs som inbunden. (Där ser ni ”marknaden” som tycker att böcker har en livstid på ett år)

Jag tar och avslutar med ännu ett Hedenvind-citat; ”Ingenting möter den som sätter sig att vänta, man måste gå för att möta, gå för att hämta.” Så nu går vi väl alla vidare ut i världen för att möta, för att hämta det samhälle vi vill ha? För att se tillbaka på vår historia, vidga synfältet och ha färdriktningen framåt.

(På min författarsida på Facebook och på Instagram finns fler bilder och berättelser. Följ mig gärna där.)

hedenvindplaketten